سامانه انرژی میتر (تفکیک قبض)
سامانه انرژی میتر (Sub Metering) چیست؟
سامانه انرژی میتر یا تفکیک قبض آب و انرژی (انرژی سنج) مجموعهای متشکل از کنتورهای اندازهگیری است که در ورودی واحد و مشاعات ساختمان قرار میگیرد. سامانه انرژی متر با اندازهگیری دقیق مقدار مصرف در هر واحد و بخشهای مختلف، قبض مشاع آب و برق و گاز را متناسب با مصرف دقیق هر واحد تفکیک و قبوض فرعی برای آنها صادر میکند.
سامانه انرژی میتر چه مواردی را تفکیک میکند؟
- تفکیک قبض گاز ساختمان (تفکیک موتورخانه): بر اساس مقدار مصرف انرژی در سیستم های گرمایشی (رادیاتور، گرمایش کف، مبدل ها و ...)، انرژی گرمایشی آب گرم بهداشتی، مصرف گاز خوراک پزی یا شومینه یا آشپزخانه های صنعتی و… با استفاده از کنتور انرژی (Heat Meter) ، کنتور آب گرم بهداشتی، کنتور هوشمند گاز
- تفکیک قبض آب: بر اساس مقدار مصرف آب سرد و گرم بهداشتی در واحدها و بخش های مختلف ساختمان با استفاده از کنتور آب سرد و کنتور آب گرم بهداشتی
- تفکیک قبض برق مشاعات: تفکیک چیلر تراکمی بر مبنای مقدار مصرف انرژی سرمایشی در فن کویل ها، هواساز (هوارسان) در واحدها و بخش های مختلف ساختمان با استفاده از کنتور انرژی (Heat Meter)
- تفکیک قبض برق: برای مجموعه ساختمان هایی که فاقد کنتورهای برق تفکیکی از اداره برق هستند با استفاده از کنتورهای برق
بخشهای تشکیل دهنده سامانه انرژی میتر
سامانه انرژی میتر یک راهکار پیشرفته برای تفکیک مصرف و مدیریت و نظارت بر مصرف آب و انرژی در واحدهای مسکونی و اداری و تجاری است. این سامانه از بخشهای مختلفی تشکیل شده است:
- بخش کنتورها: شامل کنتورهای آب، برق، گاز و انرژی است که در ورودی هر واحد نصب میشوند و به صورت دقیق میزان مصرف هر بخش را اندازهگیری میکنند.
- شبکه ارتباطی: وظیفه این شبکه، برقراری ارتباط بین کنتورها و دستگاه تجمیع کننده است. این شبکه به صورت بیسیم یا با سیم میتواند اطلاعات مصرف را به دستگاه تجمیع کننده ارسال کند.
- دستگاه تجمیعکننده (Concentrator): این دستگاه، دادههای ارسالی از کنتورها را جمعآوری کرده و به سرور مرکزی انتقال میدهد، تا پردازش و ذخیرهسازی اطلاعات صورت گیرد.
- نرمافزار تحت وب و اپلیکیشن تلفن همراه: این نرمافزارها به کاربران امکان مانیتورینگ لحظهای و دقیق مصرف انرژی را میدهند. همچنین، میتوانند قبضهای مصرفی فرعی را به صورت خودکار صادر کرده و به کاربر نمایش دهند.
تجهیزات و ادوات اندازه گیری
تجهیزات و ادوات اندازه گیری
شبکه ارتباطی
شبکه ارتباطی
دستگاه تجمیع کننده
دستگاه تجمیع کننده
نصب و راه اندازی سامانه انرژی میتر
نصب و اجرای سامانه انرژی میتر به طور کلی شامل چند مرحله ساده و موثر است که به منظور فراهم کردن یک سیستم نظارتی کامل و کارآمد بر مصرف آب و انرژی طراحی شده است. در اولین مرحله، کنتورهای مخصوص آب، برق، گاز و انرژی در ورودی هر واحد نصب میشوند. نوع کنتورهای مورد استفاده برای هر واحد بستگی به نوع تاسیسات ساختمان دارد، مانند موتورخانه مرکزی یا پکیجهای حرارتی و برودتی. همچنین، تعداد کنتورهای مورد استفاده برای هر واحد به این بستگی دارد که بهرهبردار قصد تفکیک کدام یک از قبضهای آب، برق و گاز را دارد. نصب این کنتورها توسط تکنسینهای مجرب و با رعایت استانداردهای ایمنی انجام میشود تا از صحت عملکرد و ایمنی سیستم اطمینان حاصل شود.
در مرحله بعد، شبکه ارتباطی بین کنتورها و دستگاه تجمیع کننده برقرار میشود. این شبکه میتواند به صورت بیسیم یا با سیم باشد و وظیفه دارد دادههای جمعآوری شده توسط کنتورها را به دستگاه تجمیع کننده منتقل کند. دستگاه تجمیع کننده نیز اطلاعات را پردازش کرده و به سرور مرکزی ارسال میکند. سرور مرکزی مسئول ذخیرهسازی و تحلیل دادهها است.
در نهایت، نرمافزار تحت وب و اپلیکیشن تلفن همراه نصب و راهاندازی میشود. این نرمافزارها به کاربران امکان میدهند تا به صورت لحظهای و دقیق مصرف انرژی خود را مشاهده کرده و مدیریت کنند. همچنین، قابلیت صدور قبضهای مصرفی به صورت خودکار نیز فراهم میشود. نصب و راهاندازی این نرمافزارها بسیار ساده و کاربرپسند است و با استفاده از آنها، کاربران میتوانند به راحتی مصرف انرژی خود را بهینه کرده و هزینههای مربوطه را کاهش دهند.
نحوه کارکرد سامانه انرژی میتر
برای درک هرچه بهتر نحوه تفکیک قبض در سامانه انرژی میتر ابتدا باید یک دید کلی نسبت به مصرف آب و برق و گاز و انرژی مشترک در ساختمان داشته باشیم، در این صورت می توان متوجه شد که در کدام بخش ها نیاز به نصب کنتور می باشد.
اندازه گیری مصرف داخلی واحدها
اندازه گیری مصرف داخلی هر واحد شامل مصرف آب سرد و گرم بهداشتی، مصرف انرژی آبگرم بهداشتی، مصرف انرژی سرمایش و گرمایش خطوط تهویه مانند فن کویل، رادیاتور، گرمایش از کف، حوله خشک کن و … ، اندازه گیری مصرف گاز و برق و در نهایت ارسال داده های اندازه گیری شده بصورت روزانه به سرور مرکزی از طریق شبکه ارتباطی
اندازه گیری مصرف مشاعات ساختمان
اندازه گیری مصرف مشاعات ساختمان شامل مصرف آب و انرژی در بخش های مختلفی مانند استخر، لابی، سالن های ورزشی اجتماعات و … و ارسال داده های مصرف بصورت روزانه به سرور مرکزی از طریق شبکه ارتباطی
تقسیم مصرف مشاعات بین واحدها
تقسیم مصرف مشاعات بین واحدها بر اساس تنظیمات انجام شده در سرور مرکزی و مشخص کردن مصرف واحد که شامل مصرف داخلی و سهم واحد از مصرف مشاعات می باشد.
مصارف مشاعات می تواند به اشکال مختلفی مانند حالت های زیر بین واحدها تقسیم شود:
1) همه واحدها، واحدهای پر یا خالی، واحدهای خاص
2) بصورت مساوی، متراژی یا نفری
3) بین مالکین و یا ساکنین
تفکیک قبض از طریق نرم افزار
در نهایت مدیر ساختمان اطلاعات قبض اصلی دریافتی از ادارت آب و برق و گاز را از طریق سامانه آنلاین تحت وب وارد سامانه کرده و سامانه بصورت خودکار بر اساس مصرف دقیق هر واحد (مصرف داخلی و سهم واحد از مشاعات) با استفاده از پله کان های تعریف شده ادارات مربوطه شروع به محاسبه صدور قبوض تفکیکی برای هر واحد می کند.
نظرات مصرفکنندگان درباره بهساز انرژی
تماس با بهساز انرژی
سوالات متداول (FAQ)
سامانه انرژی میتر مجموعهای از کنتورهای اندازه گیری و تجهیزات شبکه ارتباطی است که مصرف آب و انرژی بخشهای مختلف یک ساختمان را به صورت دقیق اندازهگیری کرده و قابلیت صدور قبض تفکیکی برای هر واحد بر اساس مقدار مصرف دارد.
بله
در مباجث 16 و 19 مقررات ملی ساختمان استفاده از تجهیزات اندازه گیری و تفکیک مصرف آب و انرژی الزام آور بوده و مورد تایید سازمان نظام مهندسی کشور می باشد.
این سامانه به تقسیم عادلانه قبوض، مدیریت مصرف، کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری کمک میکند.
انتخاب سامانه انرژی میتر مناسب بستگی به نیازهای شما دارد. عواملی مانند نوع انرژی سرمایشی و گرمایشی مصرفی، تعداد واحدها، دقت مورد نیاز و بودجه موجود میتواند در انتخاب سامانه مناسب تاثیرگذار باشد.برای این منظور نیاز به اطلاعات فنی زیادی می باشد که پیشنهاد می شود حتما در ابتدای کار با مشاوران فنی شرکت به ساز انرژی در تماس باشید.
بهترین زمان در هنگام اجرای تاسیسات مکانیک ساختمان و در زمان لوله کشی است.
در هر ساختمانی که امکان نصب کنتور در مسیر لوله کشی وجود داشته باشد امکان نصب تجهیزات وجود خواهد داشت.
دادههای مصرف آب و انرژی از طریق نرمافزار مانیتورینگ و اپلیکیشن تلفن همراه که به سامانه انرژی میتر ساختمان متصل هستند، قابل مشاهده و تحلیل میباشند.
تمامی داده های مصرف کنتورها در 3 نقطه (داخل کنتور بصورت محدود، داخل دستگاه مرکزی و سرور بصورت نا محدود) ذخیره میشوند و از طریق نرمافزار مانیتورینگ میتوان به آنها دسترسی داشت و تحلیل کرد.
با ارائه دادههای دقیق مصرف آب و انرژی در تمام بخش های ساختمان، میتوان بخشهای پرمصرف را شناسایی و اقدامات لازم برای کاهش مصرف را انجام داد.
تمامی کنتورها بصورت خودکار هرگونه ایراد را بصورت لحظه ای تشخیص و خطای آن را برای شرکت تولید کننده ارسال می کنند، برخی از این خطاها در عملکرد کنتورها تاثیر داشته و برخی دیگر ندارند.
شرکت تولید کننده نیز در کمتر از 48 ساعت جهت رفع مشکل مراجعه می نماید.
خیر
تنها هزینه نگهداری سالیانه سرور که مبلغ ناچیزی است از خریدار دریافت خواهد شد.